Nieuwjaarsreceptie - Kasteel Van Poeke

Nieuwjaarsreceptie - Kasteel Van Poeke

Hop met de biertjes!

20/01/2012

Met Prof. Em. Denis De Keukeleire die ons komt inwijden in de rijke cultuur van hop en diverse bieren.

Prof. Dr. Denis De Keukeleire is Doctor in de Scheikunde en Geagggregeerde voor het Hoger Onderwijs in de Organische Scheikunde (nog steeds het hoogste academisch diploma in België). Sinds oktober 2008 is hij ere-gewoon hoogleraar van de Universiteit Gent. Voorheen was hij hoofd van het Laboratorium voor Farmacognosie en Fytochemie aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen, Vakgroep Geneesmiddelenleer, en bekleedde hij tal van expert- en beleidsfuncties binnen en buiten de Universiteit Gent.

Emeritus Prof. De Keukeleire heeft praktisch geheel zijn wetenschappelijke carrière opgebouwd rond onderzoek over hop en bier. Hieraan besteedde het Canvas-TV-programma ‘OverLeven’ in 2005 een volledige uitzending onder de titel: “De Bierkoning”. Prof. De Keukeleire was promotor van een 30-tal doctoraatsthesissen en hij publiceerde 4 boeken en ca 120 research-artikels over hop en bier in de internationale wetenschappelijke en biomedische literatuur. Daarnaast heeft hij nog een paar honderd publicaties over andere onderzoeksdomeinen op zijn actief (o.a. fotochemie, synthese van biologisch actieve verbindingen en geneesmiddelen) en gaf hij zowat 700 voordrachten in 43 landen.

Als “hopprofessor” en “bierprofessor” is Denis De Keukeleire regelmatig te zien en te horen in TV- en radioprogramma’s in verband met zijn kennis over hop en bier, o.a. in ‘De Zevende Dag’ en ‘Volt’ op TV-Eén, in ‘Nieuwe Feiten’ op Radio-Eén en in ‘Inspecteur Decaluwé’ op Radio-Twee. Hij is actief als wetenschappelijk medewerker aan de bierseries “Tournée Générale” met Jean Blaute en Ray Cokes, o.a. in verband met zijn ontdekking om de ontwikkeling van de “kattenpissmaak” in bier te verhinderen.

Prof. De Keukeleire is een wereldbefaamde autoriteit op het gebied van de inhoudsstoffen en de toepassingen van hop, niet alleen met betrekking tot eigenschappen van bier, maar ook in verband met gunstige effecten op de gezondheid. In 2010 was hij als enige Europeaan betrokken bij de oprichting van het Amerikaanse biotech-bedrijf, KinDex Therapeutics in Seattle, dat, als éérste ter wereld, een echt geneesmiddel uit hop ontwikkelt tegen diabetes type 2 en obesitas.

Wat lekker is, blijkt daarnaast lekker om naar te luisteren en nog gezond te zijn ook ...